Vivaldi 3.0

22. dubna 2020 byla vydána nová verze prohlížeče Vivaldi s označením 3.0.

Hlavní novinkou, která zřejmě stojí i za novým číslem verze, je integrace blokování sledování a reklam. Seznamy, se kterými blokátory pracují, dodává vyhledávač DuckDuckGo

Zapnutí nebo vypnutí blokování se provádí pomocí ikony šítu v adresním řádku . Integrovány jsou tři stupně blokování - vypnuto, blokovat sledovače a blokovat sledovače a reklamy. Přepnutí je možné buď kliknutím na ikonu štítu pro konkrétní web nebo v nastavení (Nástroje - Nastavení - Soukromí) všechny weby. V nastavení je také možnost zadat výjimky pro jednotlivé weby. Při zapnuté blokaci sledovačů, příp. reklam se při kliknutí na ikonu štítu zobrazí počet zablokovaných skriptů, příp. reklam.

Další novinkou je prostorová navigace. Podle tvůrců snižuje počet kláves, které jsou potřeba pro pohyb na stránce. Pomocí prostorové navigace lze stránku procházet pomocí klávesy Shift a kurzorových kláves. Ve výchozím nastavení je prostorová navigace vypnuta, zapnutí se provede v nastavení webové stránky (Nástroje - Nastavení - Webové stránky - Prostorová navigace):

Poslední novinka se týká hodin ve stavovém řádku. Vývojáři přidali funkce odpočítávání a alarmu.

Současně s verzí 3.0 pro stolní počítače byla uvolněna i první verze pro Android.

 Odkazy na další články o nové verzi

Stažení Vivaldi

Novou verzi je možné stáhnout z oficiálních stránek nebo bude stávající verze automaticky aktualizována.

Opera 68

22. dubna 2020 byla vydána další verze prohlížeče Opera s pořadovým číslem 68.

V nové verzi vývojáři integrovali do bočního panelu další službu. K již existujícím Facebook Messengeru, WhatsAppu, Telegramu a VK přibyla i integrace Instagramu.

Další novinka se týká vyhledávání mezi otevřenými listy. Od minulé verze vyhledávání vyvoláte stisknutím kláves Ctrl+Tab. V této verzi (68) vývojáři nahradili funkci "Poslední uzavřené listy"  funkcí "Vyhledávání v listech" . V případě, že budete chtít zpět "Poslední uzavřené listy", je možné přes interní nastavení opera://flags/#search-in-open-tabs (hodnota Disabled) tuto funkcionalitu vrátit.

Dalším vylepšením prošla i minulá novinka vizuální označení stejných otevřených listů. Zvýraznění stejných listů je nyní výraznější, resp. názvy duplicitních listů podtrhne. Duplicitní listy lze i jednoduše zavřít - pomocí příkazu Zavřít duplicitní listy v kontextové nabídce vyvolané pravým tlačítkem myši na konkrétním listu.

Odkazy na další články o nové verzi

Stažení Opery

Operu 68 si můžete stáhnout z oficiálních stránek nebo bude stávající verze automaticky aktualizována.