Odkazy týdne 41/2021

Barvy

Písma

Prohlížeče

Opera 77, 78, 79

Opera 77

24. června 2021 byla vydána v pořadí již 77. verze prohlížeče Opera. Tato verze přinesla novou funkci - Pinboard neboli nástěnku. 

Další informace: Opera ships major new version of its desktop browser, codenamed R5 - Blog | Opera DesktopOpera prehliadač - Opera 77 - prichádzajú nástenky - Pinboardy.

Opera 78

30. srpna byla vydána Opera s pořadovým číslem 78. Kromě oprav chyb se autoři zaměřili na další vývoj novinky z předchozí verze, na Pinboard.

Další informace: Opera 78 Stable - Blog | Opera DesktopOpera prehliadač - Opera 78 - práce na pinboardoch pokračujú.

Opera 79

14. září společnost Opera vydala novou verzi svého prohlížeče s označením 79. V této verzi autoři opět upravují novinku, Pinboard. Další novinkou je možnost přizpůsobení vzhledu nebo spíše témat prohlížeče podle nastavení systému.

Další informace: Opera 79 Stable - Blog | Opera DesktopOpera prehliadač - Opera 79 - prispôsobuje sa systému.

Vivaldi 4.0, 4.1, 4.2

Vivaldi 4.0

9. června byla vydána další verze prohlížeče Vivaldi s označením 4.0. Autoři v této verzi do prohlížeče integrovali překladač stránek, který využívá službu Lingvanex.

Dále od této verze je v režimu beta testování možné použít poštovního klienta, kalendáře a čtečky RSS zpráv, která je integrována do již zmíněného poštovního klienta. Pamětníci si vzpomenou, že uvedené části byly součástí původní Opery.

Při startu nebo při načtení stránky vivaldi://welcome/ je možné si vybrat jaký "tvar" Vivaldiho chcete používat. Zda základ nebo klasiku nebo tzv. plnou nálož.

Další informace naleznete na Opera prehliadač - Vivaldi 4.0 - prekladač stránok a pošta s kalendáromVivaldi 4.0 | Vivaldi Translate launches on desktop and Android

Vivaldi 4.1

1. srpna byla vydána verze 4.1. V této verzi byla přidána další možnost seskupování listů. Ke kompkatnímu a dvouúrovňovému zobrazení přibylo ještě skládací. 

Další informace naleznete na Opera prehliadač - Vivaldi 4.1 - staro-nové zoskupovanie listovVivaldi introduces Accordion Tabs and Command Chains | Vivaldi Browser

Vivaldi 4.2

18. září byla vydána verze 4.2. Autoři v této verzi opravili chyby z předchozích verzí. Vylepšení se dočkal integrovaný překladač. Nyní je možné přeložit i označený text na stránce.

Další informace naleznete na Opera prehliadač - Vivaldi 4.2 - bublinový preklad textuVivaldi translates selected text into a selection of languages, more privately. | Vivaldi Browser.